20 blogtips voor beginnende bloggers
Blogtips

20 blogtips voor beginnende bloggers

Heel veel blogtips kom ik de afgelopen tijd tegen. Ik word overspoeld op mijn social media kanalen met tips hoe je een blog moet starten, welke fouten je kan maken als beginnende blogger, maar ook wat echt noodzakelijk is als je gaat bloggen. Zoveel informatie is er te vinden en eigenlijk kom ik vaak dezelfde tips.

Wellicht komt dit ook dat ik mij nu begeeft in een 90 graden draai waarin ik zit van mijn blogleven. Het moment om alles om te gooien, nou alles omgooien. Meer up-to-date te brengen van de 800 artikelen. pff wat een flinke klus is dit. Het meer gaan richting om bloggen een tandje omhoog te krijgen en informatieve artikelen te schrijven, mijn ervaringen te delen en niet alleen maar gericht op mode. Over verschillende onderwerpen schrijven op mijn blog doe ik namelijk al, maar ik wil meer. Meer focus, uitdagingen en leuke dingen voor mijn blog. Ik wil gewoon meer en nog meer groeien en opvallen. Opvallen doe ik eigenlijk al een beetje met de roze/paare foto’s waarin de blogtitels komen te staan. En op een aantal van deze doelen wil ik mij hier dus in het nieuwe jaar meer op gaan richten.

Toen ik begon met bloggen, kwam ik nauwelijk artikelen en blogtips tegen hoe je een blog kan beginnen en welke tools je hiervoor nodig kan hebben. Ik heb dit zelf allemaal moeten uitvogelen en ik de loop der jaren ben ik blijven zoeken naar bruikbare tips die gelukkig meer gedeeld werden en nog steeds worden gedeeld .

Maar wat zijn precies die handige tips voor beginnende bloggers

1. Ben je er zeker van dat je wilt gaan bloggen?

Ben jij echt zeker dat jij wilt gaan bloggen? Het is niet zomaar even een website hebben hoor. Je moet het echt leuk vinden om te schrijven, en daarbij komt er ook nog een technische en zakelijke kant bij kijken. Maar ik raad je aan om niet te lang te wachten om je beslissing concreet te maken. Om te beginnen kan je ook via Word beginnen met een artikel over je favoriete beautyproduct of een lekker recept. Je leert schrijven en merkt bij jezelf op of je ook daadwerkelijk wilt bloggen.

2. Jij bent er zeker van dat jij wilt bloggen!

Een goed stap in de goed richting! Yo go girl of boy. Je gaat beginnen met een idee en dit werk je uit. Of dit nou een niche hebt of niet. Of je gaat beginnen met schrijven of het bouwen aan een website. Het maakt niet uit zolang jij maar in beweging bent om aan je website/content te werken.

3. Koop een eigen domeinnaam en sluit je aan bij een hosting

Als je er zeker van bent dat je wilt gaan bloggen pak het dan gelijk professioneel aan. Koop je domeinnaam. Hierdoor gaat iemand anders niet met je naam er van door en breng je website onder bij een hosting. Ik begon mijn blog bij Blogger. Dit is een gratis blog, maar dit biedt niet zoveel mogelijkheden als je eigen website via WordPress. Mijn hele blog van blogger heb ik overgezet naar wordpress en hier heb ik nog steeds geen spijt van. Als je bijvoorbeeld via WordPress blogt kan je ook gebruik maken van plugins en je kunt allerlei andere opties toevoegen zoals Google Analytics.

Als je via Google Hosting website Nederland intypt krijg je verschillende opties. Ikzelf host bij Antagonist en ik ben zeer tevreden met hun servers. Ik werd altijd heel snel geholpen en ze gave mij bruikbare tips, steun en advies.

4. Installeer WordPress

Bij je hosting kan je dat waarschijnlijk met 1 klik op de knop installeren. Als je meer wil weten over WordPress, zoek je informatie op via internet of koop een boek WordPress voor dummies. Daarnaast zijn er nog tal van boeken omtrent bloggen.

5. Installeer een thema

Je kan uit gratis themas kiezen wat standaard bij WordPress zit of je kan een betaalde thema installeren. Mooie thema’s kan je vinden bij Creative Martket, Etsy of Themeforest.

6. Installeer de volgende plugins

Het is handig om een aantal plugins te hebben, andere plugins komen in de loop der tijd of wat jij interessant en relevant vind.

  • Yoast SEO
  • Akismet anti-spam
  • Google Analytics Dashboard for WP
  • Really Simple SSL ( als je hiervan een certificaat koopt, bij je hosting. Geeft aan dat je website goed beveiligd is door een groen slotje)
  • Jetpack

7. Begin met schrijven

Het is nu een kwestie van het echt te doen om via de website content te schrijven. Maak een ideeënlijst en ga gewoon schrijven. Maak je niet al te druk, probeer het uit en pas het vervolgens weer aan. Het gaat erom dat je regelmatig content plaatst, een naam opbouwt en plezier er aan beleefd. De rest komt vanzelf wel. Bij het schrijven van je content moet je er goed over nadenken welke categorieën en tags je voor je het artikel gebruikt. Dit vind ik zelf ontzettend makkelijk, want je vind artikelen gemakkelijk terug. Het gebeurd mij nog wel eens, als ik op een website/ blog ben ik de gehele pagina moet doorscrollen i.p.v. gelijk op een onderwerp in bv de bovenbalk te klikken. Maak ook gebruik van afbeeldingen en zet er een titel bij.

8. Zijn je social media kanalen gekoppeld aan je blog?

Dit kan je ook via een plugin doen. Iedereen die op je blog terecht komt met 1 klik naar je Instagram gaat.

9. Heb je genoeg artikelen klaar staan voor de komende tijd?

Vooruit werken scheelt een hoop tijd en stress. Je kan gelijk bepalen op welke dag je een artikel online wilt. Weinig tijd om te bloggen. Lees even mijn 8 tips.

10. Heb je genoeg foto’s video’s voor bij je blogs en social media kanalen?

Content schrijven is niet compleet zonder beeldmateriaal. Probeer echt je eigen foto’s, tekeningen noem naam op te gebruiken. Het mag gewoon niet om van een ander zonder toestemming beeldmateriaal te gebruiken.

11. Vergeet de about en contact pagina niet aan te maken.

Lezers maar ook potentiele klanten willen weten waar de website overgaat, wat heeft het te bieden of wat kan dit voor mij als klant betekenen. Daarnaast kunnen ze je makkelijk contacten als er een e-mailadres bij staat.

12. Zet jezelf in de kijker

Lees andere blogs, laat reacties achter en hopelijk krijg je een reactie op je eigen blogartikelen. In het begin van mijn blogperiode deed bijna echt iedereen dit. Nu tegenwoordig en de afgelopen jaren heb ik wel gemerkt dat dit sterk af is genomen. De interactie met elkaar is op een andere en snellere manier vormgegeven door een like. En dit was het. Maar langzamerhand zie ik wel een hele hele kleine verschuiving in social media land dat het om echtheid gaat, echte reacties, likes en verhalen. Daarnaast raad ik je ook aan om reacties of je blogartikelen te delen in Facebook groepen.

13. Verdiep je in SEO

Door je te verdiepen in SEO worden je artikelen beter vindbaar en kan je betere artikelen schrijven, omdat er wordt aangegeven wat er goed is en beter kan.

14. Probeer je te onderscheiden

Er zijn al miljoenen blogs. Herhaal iets in je foto’s wat en typisch jouw is. Als mensen vaak deze afbeelding tegenkomen denken ze –Heej, dat is die van die blog-.

15. Wees jezelf

Altijd jezelf zijn. Ga niet opeens bijzonder en heel populair doen. Mensen prikken hier doorheen.

16. Schrijf omdat je het echt leuk vind

Schrijf vanuit je hart en niet om bergen geld te verdienen.

17. Maak een e-mailadres aan speciaal voor je blog/onderneming

Een eigen e-mailadres die enkel en alleen voor je bedrijf gebruikt. Het staat professioneler als je eigen e-mailadres die je voor alles gebruikt.

18. Maak het jezelf niet te moeilijk?

Bloggen, het schrijven van artikelen moet je leren. En dat je alles niet in 1 x snapt begrijp ik volkomen. Zelf ik na bijna 9 jaar bloggen leer nog veel bij. En dit vind ik alleen maar leuk.

19. Het wetboek voor bloggers

Het boek waarin de in’s and out’s staan omtrent het bloggen. Hoe handig is dit. Het boek is geschreven door Charlotte van Charlotte’s Law & Fine Prints. Dit boek is niet alleen handig voor beginnende blogger maar ook voor gevorderde en de expert. Dit boek staat nu al op mijn wensenlijstje.

20. Wil je meer leren over bloggen en ondernemen?

Bloggen is niet moeilijk, maar soms kun je wel wat extra hulp gebruiken. En die hulp is er zelf wel. Sluit je aan bij een Facebook of Pinterest groep, lees boeken, heb je een vraag – schrijf je vraag via Google in de zoeken/ url-balk, volg een cursus, ga naar events gerelateerd aan bloggen of ondernemen.

Heb jij nog blogtips voor de beginnende blogger? Laat je blogtip achter in een reactie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2764.svg
Annemieke

Auteur

fashion-ladylovely@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinterklaas cupcakes

december 4, 2019