Blogtips

6 tips om consistent te bloggen als je weinig tijd heb

Consistent bloggen is voor mij het lastigste wat er is in combinatie met werken, huishouden, tijd voor mijzelf, vriend, familie en vrienden. Begin van het jaar had ik doelen opgesteld waaronder dit onderwerp. Consistent bloggen, meerdere keren per week een blogartikel online. Gelukkig begint mij dit zo langzamerhand te lukken, maar er is veel aan vooraf gegaan om dit voor elkaar te krijgen. Poeh, eerlijk waar en nog steeds knijp ik hem soms met een deadline dat ik bepaalde artikel af moet hebben. Daarnaast is voor mij een belangrijke reden om consistent te bloggen, dat mijn bezoekers weten waar ze aan toe zijn, langer op mijn blog blijven. Ik deel je graag hoe ik het voor elkaar krijg om te groeien het consistent bloggen.

1. Bepaal hoe vaak je artikelen online wil plaatsen

Wat iedereen denkt bij consistent bloggen is dat je elke dag en elke week meerdere artikelen online moet zetten, maar dit hoeft helemaal niet. Voor mij lukt dit sowieso niet naast mij werk en sociaal leven om elke dag een artikel te schrijven en online te zetten. Als je consistent wilt bloggen is het belangrijk dat jij voor jezelf bepaald hoe vaak, dus eigenlijk met welke regelmaat je wilt bloggen? Elke dag? Twee of drie keer per week? Eens in de 14 dagen? Of twee keer per maand. Kijk wat haalbaar voor je is. Bedenk hoeveel berichten je per maand geschreven en online wil plaatsen, maar raffel je artikelen niet af omdat je zo nodig content wil maken. Kwaliteit is nog altijd beter als kwantiteit. Immers moet je er lol in hebben en het geen verplichting voelen, van ow ik moet bloggen. Zelf probeer ik mij aan twee tot drie keer per week een nieuw artikel te plaatsen en de laatste tijd kom ik wel aardig in de buurt. Hoe vaak je blogt heeft natuurlijk wel invloed op je bezoekersaantallen en bereik. Maar het belangrijkste vind ik dat jij erg lol in blijft hebben en je gelukkig voel bij het aantal keren dat jij blogt.

2. Schrijf je ideeën op

Bij mij werkt het niet altijd als ik achter mijn laptop zit om een achter te schrijven. Mijn blog ideeën komen spontaan op en niet onder druk. Het is ook lastig om consistent te blijven bloggen als je bij elk diep moet nadenken. Schrijf daarom al je ideeën op en houd dit bij elkaar. Ik weet nog dat ik overal en nergens in mij huis briefjes had uhmm heb wat uitgewerkte ideeën op staan. Dit is echt niet handig. Vervolgens heb ik alles in een doos gedaan. (De blogger-opbergkist waar alles in zit gerelateerd aan bloggen) Het handigste is om een speciaal notitieboek te gebruikten voor het bloggen of je telefoon. Op je telefoon kan je gelijk aanvullen als er nieuwe ideeën ontstaan. Vind je het nou lastig om op ideeën te komen, zoek op internet naar blogonderwerpen. Dit helpt mij ook. Of lees mijn onderwerpen voor je blog artikel waarin ik blogonderwerpen beschrijf waarover je kan bloggen. Wees ook trots op jezelf als je een beginnetje maakt van je artikel. Soms baal ik als een artikel nog niet af is, maar draai dit gevoel om en maak er iets positief van. Je hebt het toch weer geflikt om enkele punten kort en bondig of volledig uit te werken.

3. Maak een schema

Nou een content schema maken is mij niet gelukt, omdat er soms onderwerpen tussendoor komen die gewoon online gezet moeten worden. De stappen die ik zet om te proberen om mij aan het consistent bloggen te houden is om per maand de namen van het artikel, de dagen van schrijven, online te noteren in een overzicht en plan ook je social media kanalen in wanneer je daar iets op gaat zetten. Dit kan ook na het plaatsen van het artikel. Vervolgens schrijf je dit op in je agenda wanneer je een artikel wil schrijven en op welke dag van de week dit online komt. Je kan deze dagen uit plannen voor anderen activiteiten en met een gerust hart aan je blog, online platform, bedrijf hoe je het ook wil noemen tijd besteden. Dit werkt gewoon lekkerdere vind ik zelf. Is een artikel online gezet, kras het gelijk door. Dit werkt voor mij motiverend. Het is af, online geplaatst en aan het eind van de maand zie je wat wel of niet is gelukt. Wat niet is gelukt neem je mee naar de volgende maand.

4. Werk zoveel mogelijk vooruit

He, hoor ik je denken. In het vorige stukje moet je leren zoveel mogelijk inplannen om rust te bewaren als je weinig tijd heb om consistent te bloggen. Nu zou ik vooruit moeten werken. Kijk, ik bedoel er mee te zeggen om een back up, iets achter de hand te hebben van artikelen mocht je onverwachts echt geen tijd hebben, ziek, zwak of misselijk bent waardoor je gewoon helemaal geen zin hebt om achter je laptop of computer te zitten. En ook ik ken dit gevoel van het geen zin hebben. Dit is ook helemaal niet erg. Als je een rustige week hebt kan je alvast vooruit schrijven of een begin maken van een artikel(en) voor komende weken. Hierdoor kost het schrijven van de anderen artikelen ook minder veel tijd en moeite.

5. Plan tijdsblokken in per artikel

Zelf merk ik dat er veel tijd gaat zitten in het schrijven/bloggen en wat daarbij komt kijken. Wat bij mij helpt, gedeeltelijk werkt – want soms blijft dit ook voor mij lastig- is ook een tijdblok te maken per artikel.

  • Hoeveel artikelen moet ik schrijven?
  • Wat heb ik nodig voor materiaal om dit artikel tot stand te brengen?
  • Hoeveel tijd kost het gemiddeld om dit artikel te schrijven?
  • Onder welke omstandigheden Hoe werk ik het beste? Alles uitschrijven of gedeeltes verspreid over de week?

Ik schrijf dit gewoon op papier want dit vind ik gemakkelijk, sneller en overzichtelijker als een digitale schema maken. Zoveel gedoe want immers wil je zo snel mogelijk content maken.

Stap 6: Motivatie en discipline

Je hebt nu een mooie schema gemaakt en alles uitgestippeld, maar het lastige is je nu te houden om consistent te bloggen. Hierbij komt je intrinsieke motivatie bij kijken waarbij je de motivatie uit jezelf moet halen om iets de stap te zetten om iets vol te houden. Maar als jij je aan de 6 stappen houdt moet het vast echt goed komen. Succes! Jij kunt dit! Geloof in jezelf.

 

Wat vind jij van consistent bloggen? Vind jij dit lastig of gaat je dit gemakkelijk af? Andere tips zijn ook welkom.

 

❤ Annemieke

Auteur

fashion-ladylovely@hotmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De kerst-tag

december 22, 2018