7 tips als je begint met solliciteren
Ben je net afgestudeerd, wil je een andere baan of een carrièreswitch maken, maar je vind het lastig omdat je niet weet waar je en hoe je dit proces van solliciteren moet aanpakken? Wat kan je helpen om meer kans te maken op die welbegeerde droombaan die jij graag wil. Ik deel je mijn tips die mij hebben geholpen in de zoektocht naar werk en tijdens de voorbereiding van een sollicitatiegesprek.
Mijn zeven tips voor als je begint met solliciteren
Probeer bij jezelf zo min mogelijk druk op te leggen dat je moet solliciteren naar een baan
Bijvoorbeeld omdat je een uitkering ontvangt, nog bij je ouders woont maar wel wat sociale lasten hebt die je moet betalen en dat je aan het werk wil, maar dit niet lukt vanwege keer op keer een afwijzing. Realiseer dat het niet aan jou ligt, maar dat het sollicitatieproces tijd nodig heeft, -er zijn gelukvogels die heel snel een baan hebben- dit geldt niet voor iedereen-. Daarnaast hebben bedrijven de tijd nodig om sollicitanten te selecteren, uit te nodigen en op gesprek te laten komen.
Zelf werd ik ook lichtelijk negatief en verdrietig. Ik zag namelijk de map voor me liggen met al mijn sollicitatiebrieven, maar ook de afwijzingen en ander mailcontact. Hierdoor word je wel een beetje lichtelijk depressies, je zelfvertrouwen krijgt een deuk, voor een gesprek doe je weinig moeite, omdat je negatieve gedachten krijgt -ik ben niet de enigste, zonde van mijn reiskosten- Ik kan mij echt voorstellen dat je zulke gevoelens ervaart, want ik spreek uit ervaring. Je mag boos zijn, vloeken, een dikke middelvinger opsteken naar de afwijzing. Dit lucht op, om daarna weer verder te gaan met je dagelijkse bezigheden, hobby, iets waar je blij van wordt. En we zijn weer back.
Schrijf je in bij een detacheringbureau en voor nieuwsbrieven van vacaturesites
Je kan aangeven wat voor jou relevant is, in welk vakgebied ben je naar op zoek, welk opleidingsniveau, werkgebied, hoeveel uur je wil werken. Super handig vind ik dit. Zelf heb ik van meerdere detacheringbureaus en vacaturessites gebruik gemaakt. Daarnaast maakte ik gebruik van de Google zoekmachine. Ik typte mijn opleidingsrichting in, waarop ik vele zoekresultaten met vacaturessites vond.
Schakel je netwerk in
Hoe moeilijk dit voor je kan zijn, bijvoorbeeld door schaamte, maar schakel je (zakelijke) netwerk in. Laat hen weten dat je opzoek bent naar werk in je vakgebied of een ander vakgebied voor een nieuwe uitdaging. Vertel ze naar wat voor soort functie je op zoek bent en wat je kwaliteiten zijn. Wat tegenwoordig helemaal hot and happening is, is het vak van recruiters. Zelf kijk ik hier weleens met argwaan tegenaan, tegen dit soort professionals. Zijn recruiters nou de professionals die ook echt op de werkvloer samen met jou komen te werken? Of een specialisme die appels met peren vergelijken?
Hou de moed erin
Het kan nog knap lastig zijn om na afwijzing na afwijzing positief te zijn om een baan te vinden. Maar houd echt de moed erin, anders verlies jij jezelf en dit wil je niet. Hoe lastig en kut het ook kan wezen en misschien kom je wel bij een veel leukere werkgever te werken. Vraag altijd bij een afwijzing om feedback. Bedankt ze voor hun reactie, zeg dat je het jammer vind dat jij niet bent uitgenodigd en vraag hiervan de reden om dit mee te kunnen nemen in je sollicitatieproces en waarin je je nog kan ontwikkelen. Soms zal je antwoord krijgen en soms ook niet. Ik vind het niet kunnen als bedrijven geen reactie eropuit doen, als sollicitanten niet door zijn. Sollicitanten doen moeite, vinden jou bedrijf te gek, want anders solliciteren ze niet. Mocht je een antwoord en feedback gekregen hebben en je denk wtf, bedank ze nogmaals en vertel erbij dat je de feedback meeneemt in je sollicitatieproces.
Heb je een gesprek gehad, maar je bent niet door naar de tweede ronde. Neem de ervaring en vragen mee naar een volgend gesprek. Je zult zien dat het alleen maar soepeler gaat en het beantwoorden van moeilijke vragen voor jezelf ook beter gaat. Ook al blijft het na meerdere keer lastig en ben je zenuwachtig. Ik kan het beamen.
Focus je 1 a 2 dagen per week op het solliciteren en vinden van een leuke baan. De andere dagen van de week besteed je aan iets anders. Iets leuks, waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een boek lezen, bloggen, het huishouden, afspreken met familie of vrienden, trek eropuit, volg een cursus of sport. Als je maar je gedachten even kan verzetten, want ontspanning heeft iedereen nodig he, ook al denk je dit is een uitzichtloze put en/of situatie. Vergeet dit niet, ontspan!
Solliciteer niet op elke functie omdat het moet
Blijf kritisch bij het solliciteren, ook al is dit soms lastig omdat je graag aan het werk wil of bij je werkgever weg wil. Je kan beter iets langer over je sollicitatieproces doen en solliciteren op functies die jou liggen, de aandacht trekken en leuk lijken, dan ergens terechtkomen wat je minder leuk vind en niet echt je ding is. Jij moet ergens blij van worden he!
Check meerdere keren je CV en brief
Check, check, dubbel 100 x check. Heb jij de namen van de contactpersoon, de functie, datum alles goed geschreven? Check op spelfouten, spaties en wat er nog meer te checken valt. Zet in je CV een foto, een leuke foto waarop je spontaan lacht. Zelf vind ik dit leuker en fijner om te zien als ik tig CV’s te zien krijg.
Ben je uitgenodigd voor een gesprek?
Yes!. Blij dat jij bent, toch? Bereid je goed voor. Verdiep je in het bedrijf, beleid en waarom ze jou moeten aannemen. Wat heb jij het bedrijf te bieden? En waarom wil jij hier werken? Over dit stukje schrijf ik nog een apart artikel dat eerdaags online komt.
Heel veel succes in je sollicitatieproces!!!
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Hoe gaat en/of verliep een sollicitatieproces bij jou? Heb jij nog aanvullende tips?
Annemieke