Ambitie en Succes

7 tips om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Yes, jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij jouw droombaan. Misschien vind je dit ontzettend spannend of juist helemaal niet en voel jij je wel relaxt hierover. Het is altijd wel even fijn voor jezelf, persoonlijk vind ik namelijk van wel om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Je kan beter schakelen en weet iets te zeggen zonder dat je met je mond vol tanden staat/zit.

 

7 tips om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

 

1. Verdiep je in het bedrijf, de vacature, je sollicitatiebrief en je CV. Hierdoor weet je waar je het over hebt en krijgen de mensen die tegenover je zitten een goede indruk van je.

2. Tijdens een sollicitatiegesprek kan je een aantal standaardvragen verwachten.Bereid je hierop voor. Enkele vragen om over na te denken zijn: Wie ben jij ( 1 minuut durende pitch over jezelf), Wat is je specialisme, focus op je sterke punten, let op je lichaamstaal, benadruk je brief en cv voor geschiktheid zie je taken, gebruik de star-methode (schets een situatie (s), vertel wat jouw taak was (t), welke acties je hebt uitgevoerd (a) en het effect daarvan (r), waarom moet we jouw aannemen, waarom wil ik hier werken.

Stel ook wedervragen. Aan het eind van het sollicitatiegesprek wordt er altijd aan de sollicitant gevraagd of er nog vragen zijn. En die heb jij natuurlijk. Check wel even of je al niet een antwoord tijdens het gesprek heb gekregen op vragen die jij heb opgeschreven die voor het bedrijf zijn bedoeld. Vragen waaraan je kunt denken zijn: Hoeveel mensen werken er op de afdeling voor deze functie? Zou u wat meer over de verantwoordelijkheden kunnen vertellen? Waarom zou ik hier moeten werken? Wat is de reden dat werknemers het werk hier leuk vinden? Wie wordt mijn leidinggevende? Op welk termijn verwacht u meer te weten en wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces? Vragen omtrent de volgende onderwerpen worden vaak tijdens het gesprek besproken, maar mocht het nou zijn dat dit niet zo is, stel ze dan he, Scholing, werktijden, werkdagen, verlof aanvragen, reiskosten vergoeding, salaris.

3. Stel je kledingkeuze af op de functie, maar blijf wel dichtbij jezelf

4. Zoek via Google Maps of routeplanner waar het is. Via Google Maps zie je in 1 oogopslag welke gebouwen etc. rondom de plek staan. Ook zie je hoe het gebouw van het bedrijf eruit ziet en/of waar je moet wezen. Daarnaast kan je op Google Maps ook zien waar je moet uitstappen met een trein, bus, metro etc. Een super handige tool waar ik altijd gebruik van maak waar ik ook naar toe moet.

5. Lees een dag van tevoren je nog even in. De website van het bedrijf, de vacature, je sollicitatiebrief en je vragen en antwoorden even doornemen.

6. Wees rustig en heb vertrouwen in jezelf. 

7. Go for it! Laat zien wie je bent, wat je kwaliteiten zijn, waarin jij vindt dat nog bij jezelf verdere ontwikkeling en groei nodig heeft en waarom. Houd altijd het woord waarom in gedachten. Waarom zijn dit je kwaliteiten en waarom dit en waarom dat.

 

Heel veel succes bij je sollicitatiegesprek! Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad.

 

❤ Annemieke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *