Uncategorized

De grote beauty schoonmaak # 3 Ontharen

Nam je het de afgelopen tijd niet zo nauw met hier en daar een haartje onder die dikke winterkleren? Nu het voorjaar in aantocht is, wil je wel weer een glad onthaard lichaam. Ontharen, dus! Met crèmes, mes, pincet of strips.
Kinnen, snorren, oksels, bikini, benen en tenen. Van top tot teen. Weg ermee!


Al in het oude Egypte werden lichaamsdelen ontdaan van haar. Dat gebeurde met een taai goedje, op basis van olie en honing. Het werkte goed, maar was vrij pijnlijk en het nam veel tijd in beslag. Daar heb je met de huidige producten geen last van. In een mum van tijd heb je weer gladde benen. De populairste ontharingsmethode is scheren. Snel en simpel. Alleen… de stoppels steken na een dag alweer de kop op, je moet het dus heel regelmatig blijven doen. Gebruik bij het scheren altijd scheermesjes speciaal voor vrouwen. Door hun vorm zijn ze makkelijker hanteerbaar en dat vermindert de kans op wondjes. Trek de huid goed strak en scheer je benen tegen de haargroeirichting in. Gebruik een lekkere scheergel en spoel tussentijds de mesjes. Met een goed, scherp mesje voorkom je pijnlijke snijwondjes.

Harsen
Ook met harsen krijg je een superglad resultaat. Voordeel is daarbij dat de haartjes wegblijven. Niet alleen de haar maar ook de worstel wordt eruit getrokken. Het duurt gemiddeld drie weken voor nieuwe haren de kop opsteken. Bij regelmatig harsen vermindert de haargroei zelfs. Beginners vinden het soms te pijnlijk, ervaren harsers hebben daar minder last van. De hars (of wax) is vloeibaar of als strip te koop. Je brengt het met de haargroeirichting mee op je benen aan en trekt de strip er vervolgens in een vloeiende beweging in tegengestelde richting weer af.

Crème
Ontharingscrèmes zijn eenvoudig en effectief; je benen blijven tot een week glad. Tegenwoordig ruiken de crèmes lekker fris en zijn ze ook vrijwel allemaal verzorgend dankzij de voedende bestanddelen. Test wel vooraf op mogelijke allergische reacties en laat de crème niet langer zitten dan de maximale inwerktijd. De crème smeer je op en na de inwerktijd verwijder je het weer met een spatel. Je kan ook een ontharingscrème gebruiken die je opsmeert vlak voor het douchen. Een minuutje laten inwerken en vervolgend spoel je het af onder de douche.

Snel en goed
De snelste en simpelste manier van ontharen is scheren. Daarvoor gebruik je een scheermesje waarmee je niet alleen aan de wastafel, maar ook onder de douche kunt scheren. Voor vrouwen zijn er speciale scheermesjes die de contouren van het lichaam perfect volgen. Met zachte en romige scheergel gaat het scheren lekker soepel en na het scheren voelt je huid weer heerlijk fris en zacht aan. Stoppeltjes komen na het scheren helaas binnen een dag weer terug. Kan je niet goed met een scheermesje overweg, dan kun je ook gebruik maken van een ladyshave.
Ontharingscrème is goed te gebruiken voor een snelle ontharingsklus. De crème die tegenwoordig een stuk aangenamer ruikt dan vroeger, werkt ook super simpel. Je brengt het aan, dan even wachten en vervolgens haal je de haartjes weg met bijvoorbeeld een washand. Ook bij ontharingscrème blijven de haartjes niet zo lang weg.

Langdurig
Wil je dat de haartjes langer wegblijven, kies dan voor harsen of epileren. Epileren kan je met een pincet doen of een epilady. Bij allebei de methoden worden de haartjes met wortel en al eruit getrokken, waardoor op den duur de haargroei iets minder kan worden. Maar het voordeel van deze manier is dat de haartjes niet alleen wat langer wegblijven, maar ook zachter en dunner terugkomen. Daarnaast lijken ze vaak ook wat lichter. Hars nooit te lange haartjes, want dat kan vrij pijnlijn zijn. Doe het om de vier a vijf weken. Na het harsen kun je de  huid nog in masseren met een na-het-ontharen-lotion. Deze verzacht de huid en voorkomt uidrogen.

Permanente ontharing
Laserontharing en elektrische ontharing zijn de bekendste ‘permanente’ontharingsmethoden. Tegenwoordig wordt ook veel gebruik gemaakt van IPL, een variant op de laser. Bij IPL worden verschillende golflengtes gebruikt waardoor beter rekening kan worden gehouden met huidtype en haarkleur. Een Elos- apparaat is een combinatie van IPL en elektrisch ontharen.

Tip 1

  • Donshaartjes op je gezicht kunnen hinderlijk zijn als ze donker of in grote getale aanwezig zijn. Ontkleur ze met een speciale ontkleuringscrème die mild is voor je huid en de haartjes onzichtbaar blond maakt. Als je echt meent dat er sprake is van een snor, zijn ontharingsstrips de oplossing. Een ontharingscrème rekent pijnloos af met haartjes.
  • Opeens is-ie-er; een verdwaalde haar op je kin, waar je direct van af wilt. Trek ‘m, altijd in de richting van de haargroei, uit met een scherp en schoon pincet. Dep eventueel even na met een beetje sterilon.
  • Okselhaar groeit rond, Daarom moet je je oksels in alle richtingen scheren, van onder naar boven en van links naar rechts en dan alles nog een keer andersom. Pas dan krijg je ze glad. Het fijnst gaat dat met een mesje en scheerschuim onder de douche, of met een mesje voorzien van verzorgende scheerzeep.
  • De bikinilijn, ofwel de haartjes die links en rechts uit je slip groeien, kun je scheren met een speciale scheerolie. Dat scheert gladjes en zorgt ervoor dat je huid niet geirriteerd raakt. Span de huid altijd even aan tussen wijsvinger en duim. Scheer met de richting van de haargroei mee en er niet tegenin, zo voorkom je haartjes die ingroeien.
  • Benen scheren gaat het best met een fijn mesje en een goed scheerproduct. Spoel het mesje tussendoor telkens schoon onder warm stromend water. Plekjes waar je moeilijk bij kunt, kun je nog even nabewerken met een ontharingscrème.
  • Een ontharingshandschoen, waarmee je haartjes als het ware wegwrijft, is fijn als je geen ster bent in scheren.
  • Het laatste taboe: Haar op de tenen! Trek de haartjes in de groeirichting uit met een scherp en schoon pincet, of scheer je tenen even mee als je je benen doet. Dit gaat het beste tijdens of na het douchen, als de poriën openstaan en de haartjes zich gemakkelijker laten weghalen.
Tip 2
  1. Handig, die vergrootspiegel, maar hij kan je vijand worden als je alsmaar tuurt naar haartjes. Onthoud; wat jij in die vergrootspiegel ziet, spot het gewone oog niet!
  2. Als je voor het scheren je huid even scrubt, zijn haartjes gemakkelijker weg te halen en is de kans op ingegroeide haartjes veel minder.
  3. Onthaar altijd ruim een dag voordat je in de zon gaat. Dan loop je minder kans op huidirritaties
Mijn moeders tip
Laat je haartjes groeien, zodat je ze makkelijk met een pincet 1 voor 1 eruit kan trekken. Dit doe ik ook vaak vooral in de zomer, als ik een dagje niks te doen heb. Dan ga ik met name buiten zitten, en trekken maar. Wel de huid strak trekken en met de haargroeirichting mee.
De haartjes blijven hierdoor ook lang weg, omdat je ook de wortel eruit trekt.

Lees ook deel 1 en deel 2

Nu kunnen jullie gladjes en ongeschonden de lente in. 
Welke ontharingsproducten gebruik jij?
♥ Annemieke

Auteur

fashion-ladylovely@hotmail.com

Reacties

maart 1, 2015 bij 6:47 pm

Ik gebruik vooral een scheermes, maar ik heb ook een epileerder.. Het wordt tijd dat ik daar alweer mee begin, dan heb ik er deze zomer amper omkijken naar!maart 3, 2015 bij 10:57 am

Wat een handig artikel, ik gebruik altijd wel een scheermesje! Xapril 14, 2016 bij 8:57 am

Super handig! Sommige stukjes epileer ik. Harsen durf ik niet en de rest scheer ik 😛Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *