Een weekplanning maken
Ambitie en Succes

Een weekplanning maken in 5 stappen

Een dagplanning, maar ook een weekplanning maken blijft een lastig iets. Want wat weet je nou wat werkt en voor jou handig is. Ik ben echt van de lijstje maken. Soms word ik er wel gek van hoor, overal ligt er wel iets. Maar sinds ik weer een planner gekocht heb is het voor mij gemakkelijker om een dagplanning bij te houden. En een dagplanning mondt eigenlijk uit in een weekplanning, omdat je per dag weet wat je gaat doen. Z’n planning geeft mij  meer rust, structuur en overzicht van een dag. Wil jij dit ook? Door het lezen van mijn 5 tips help ik je bij het maken van een dag/weekplanning.

Wat is een weekplanning?

Een weekplanning is een overzicht van alle taken die je per dag wilt gaan doen. Ik maak al jaren planningen, maar heb dit nooit onder de aandacht gebracht op mijn blog hoe ik plan. Nu ben ik op een moment in mijn leven, maar ook als blogger dat ik de boel wat ik al eerder schreef. – Wil omgooien- nog meer andere onderwerpen op mijn blog onder de aandacht brengen, zodat ik mijn lezers kan ondersteunen bij hun doelen of business.

Hoe begin ik mijn weekplanning?

Ik plan mijn dag, omdat het mij overzicht geeft. Het zorgt er bij mij voor dat ik de dingen doe die ik belangrijk vind, maar ook de dingen die prioriteit hebben. En zeker gedaan moeten worden en standaard zijn; zoals werken en het huishouden. Dit plan ik niet eens meer in. Door een overzicht te hebben kan ik mij volledig focussen en zorg ik ervoor dat ik productief bezig ben en mijn taken afrond. Ik bedoel lekker doorstrepen, doorstrepen en doorstrepen. Dat laatste geeft mij gewoon een goed gevoel, want dan heb ik mijn taak afgerond.

Goed en nu jij?! Ik neem je mee hoe ik mijn weekplanning maak. Ik noem het een weekplanning, maar je kan het ook een dagplanning noemen. De planning maak ik voor alle dagen van de week. Dus noem hoe je het wil noemen.

1. Kies hoe jij je planning wil maken

Een planning maken kan op verschillende manieren. Je kan op een papieren versie een planning maken of via de digitale weg. Het is maar net wat jij het prettigste vind. Ikzelf kies voor de papieren versie. Ik heb dit veel sneller bij de hand als een laptop of telefoon. Voor mij werkt de papieren versie veel beter.

2. Mijn eigen ervaring

Ik heb zowel een agenda als een weekplanner. In mijn weekplanner schrijf ik alles op, ook wat ik in mijn agenda schrijf. In mijn agenda schrijf ik niet alle taken die in de weekplanner staan. In mijn agenda schrijf ik afspraken van bijv het ziekenhuis/dokter, werk, verjaardagen, ongestelheid of ziek zijn. In de weekplanning schrijf ik op wanneer ik iets moet kopen en wat dit is. Welke boek ik lees en het hoofdstuk, betalen van rekeneningen, het werken aan mijn blog etc.

Daarnaast als ik mijn planning maak, zorg ik dat ik tenminste dagelijks een moment, (soms kan dit ook 1 dag in de week zijn) de tijd heb, vaak is dit in de avond. Ik kijk eerst wat er de vorige dag is blijven liggen en hoeveel tijd dit heeft. Vergt dit veel tijd, is het nog niet prioriteit dan schuift het op. Maar past het bij de taken voor de volgende dag, dan verschuift het naar morgen. Het gebeurd ook nog weleens als al mijn taken voor de dag zijn voltooid, ik naar de volgende dag kijk en daaruit een taak kies om mee te starten of ook te voltooien. Dat kan ook he. Daarnaast is het belangrijk om ook even helemaal niks te doen. Zijn je taken voor de dag af. Prima! En nu niks.

Bij het opstellen van mijn weekplanning stel ik prioriteiten en geef ik de belangrijke en eventueel urgente taken voorrang. Ik werk ook weleens met een tijdsplanning. Zo kan ik inschatten hoeveel tijd op een dag een taak kost of of het haalbaar en realisitsch is. Kan ik alles doen wat ik wil?

En nu verder aan de slag met de andere tips

Je kan je hierbij de volgende vragen stellen: Wat heb ik niet kunnen afronden? Wanneer ga ik dit wel doen? Wat heeft prioriteit en wat niet?

3. Bepaal welke taken je wilt gaan doen

Schrijf alles op wat er moet gebeuren die week en wilt gaan doen. Het gaat erom dat je alles op papier zet en de volgorde maakt nu even niet uit. Het moet even uit het hoofd. Stel goede doelen en taken voor zowel op korte als lange termijn. Zorg ervoor dat de taken die je wilt doen, aansluiten bij de doelen die je wilt bereiken Maak daarna categorieën waaronder je de taken clustert: werk, school, hobby’s, afspraken, eten, niks doen, tijd voor jezelf, overige.

4. Tijdsinschatting en prioriteiten stellen

Om een realistische maar goede planning te kunnen maken, is het belangrijk dat je inschat hoeveel tijd de taken die je wilt gaan doen kosten. Deze tijdsinschatting kun je gewoon bij de taak schrijven. Hierdoor krijg je een overzicht hoeveel tijd je kwijt bent, per taak maar ook op een dag. Je kan de taken ook een hoeveelheid aan uren per dag geven. Tel hiervoor het verwachten aantal uren per taak op de gewenste dag bijelkaar op. Als je er achter komt dat je te veel hebt gepland, schrap een aantal taken. Je kan ook jezelf bijvoorbeeld 4 uur geven voor je taken van een dag en in die 4 uur plan je al je taken waarvan dit lukt om voltooid te krijgen. Dit kun je doen door de taken met de hoogste prioriteit te laten staan, en de rest te schrappen of vooruit te schuiven. Naar een dag waar dit wel op kan.

5. Aan de slag met je weekplanning

Nu is het tijd om al deze stappen en tips in elkaar te zetten zodat er een planning ontstaat. Jij bepaald welke volgorde dit is, want jij hebt tenslotte zelf de regie in handen en weet wat je wilt gaan doen. Je kan taken gaan nummeren van prioriteit naar minder belangrijk, vaste tijden erbij zetten en hoelang dit duurt, omdat je wellicht een tijdsinschatting gemaakt hebt. Staat alles beschreven voor de hele week? Dan kan je aan de slag en gaan afvinken zodra je iets voltooid heb.

Ik wens je heel veel succes bij het maken van je planning. Ik weet dat je het kan en jij ook!

Blogtips of voor je business?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2764.svg
Liefs x Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinterklaas cupcakes

december 4, 2019