Ambitie en Succes / Column

Frustraties tijdens het solliciteren

Ben je eindelijk klaar met je studie of denk je erover na dat het tijd is voor een nieuwe baan, loop je tegen vele beren aan op dit pad. Die dit pad voor je blokkeren en in de weg staan. Beren die niets aan positiefs met zich meebrengen of energie aan je geven. En ook ik heb deze beren meegemaakt en ervaren.

De gekste en idiootste excuses – zo noem ik het maar- waarom de keuze niet op mij is gevallen. Een aantal beschrijf ik: Gebrek aan ervaring tig keer gehoord, uit het gesprek is gebleken dat de keuze niet op u is gevallen, terwijl ik bij die organisatie niet op gesprek ben geweest, ja inderdaad wat je aangaf in het gesprek dat vaak de keuze op iemand valt die ervaring heeft en uiteindelijk hebben we ook voor diegene gekozen met meer ervaring. In een mail ook bestemd voor meerdere kandidaten stond een hele lab tekst waarom de keuze niet op je is gevallen. Waarin ook een punt omtrent spelfouten stond, terwijl deze organisatie zelf het aantal uren onjuist genoteerd had in het begin van de mail . En dan heb jij het over spelfouten.

Check, check, dubbel, check

Iedereen heeft het druk of leest eventjes niet goed, maar dan kan je als organisatie wel dubbel-check-check- een dubbel-check doen qua spellingscontrole. Dit staat onprofessioneel. Alleen op deze datums voeren wij de gesprekken een andere dag is niet mogelijk. Flexie-Lexie is in verschillende organisaties ver te zoeken, maar van medewerkers verwachten ze niets anders. Je kan wel met spoed naar het ziekenhuis moeten of iets anders.?! Mensgerichtheid, empatisch vermogen, waar vind je dit nog?

Een vriendin van mij had echt een hele vage reactie: Het liefst kiezen we voor jouw, omdat je zo goed in het team past, want bij de andere kandidaat hebben we meer twijfels, maar zij had wel meer nieuwe ideeën, waardoor wij toch voor haar kiezen. We geven haar het voordeel van de twijfel. Je hoort nog van ons, zodra wel deze kandidaat toch niet passend vinden.

Uh?! Precies, snappen jullie dit nog?! Je wil toch dat een nieuwe collega in je team past? Nieuwe ideeën etc kan je toch leren, opzoeken, jezelf verbeteren kan toch met scholing waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Of kom ik van een andere planeet?

Ik ervaar nu ook tijdens het schrijven van dit blogartikel zoveel heerlijkheid bij mijzelf, dat ik dit alles een keer van mij af kan schrijven en lekker kan spugen en gallen. Wat lucht dit op dat jezelf mag bepalen op je eigen platform wat je schrijft. Lang leven de vrijheid van democratie en meningsuiting. :-)) .

Omtrent reden van de afwijzing: Geen ervaring, te weinig ervaring!

Wellicht is dit voor jou ook herkenbaar geweest of nog steeds dat je hiermee te maken hebt. En hoe vaak kan je vragen aan diegene waarvan jij dit te horen krijgt ” Heb jij tips hoe ik ervaring op kan doen?” en wat krijg je dan vaak te horen? Ga vrijwilligerswerk doen of stage lopen, maar hallo hoe betaal ik dan mijn rekeningen? Van de lucht kan je toch niet leven. En waarom reageer ik dan op deze betaalde baan?! Juist ja, zodat ik geld kan verdienen en mijn rekeningen kan betalen, ik vind dat deze baan bij mij past, leuk vind en noem maar op. etc, etc. Rot gewoon even op met ik of jij of wie dan ook heeft geen ervaring. Iedereen begon ergens en jij ook. Iedereen heeft levenservaring, werkervaring en een stel hersens om na te denken. Wie ben jij om te zeggen ” Ik heb geen ervaring”. Ik heb dan niet jaren ervaring van een senior, maar de ervaring heb ik en jij dus wel en ik vertel je waarom.

Hoezo mag je stage of je bijbaantjes niet als ervaring meerekenen? Bull shit vind ik dat. Hier draai je ook volledig mee en voer je ook werkzaamheden uit die ervaring meebrengen. Tegenwoordig willen bedrijven zo goedkoop mogelijk, 40 jaar ervaring voor de baan waarop een vacature is om iemand zo min mogelijk in te hoeven werken, want dit kost geld, tijd en blijft het werk van andere liggen. Kwaliteit van werk is zo min mogelijk tijd. Want alles moet snel, sneller, snelst.

Ook het fenomeen recruiters!

Soms vraag ik mij af, ben jij echt werkzaam geweest op de werkvloer waar ik in deze functie voor solliciteer? Weet jij echt welke skills je nodig hebt voor de functie en de werkzaamheden of ga jij gewoon de procedure af met het aanvinken geschikt of ongeschikt. En dit bij elkaar opgeteld is een ja of nee. Daarnaast heb ik goed maar ook minder goede ervaringen met recruiters. Ik zal je mijn minder goede ervaringen beschrijven want de titel zegt het al Frustraties tijdens het solliciteren. Ik zag tijdens het gesprek dat 1 van de 2 recruiters zijn gaap moest inhouden. Gaap?! Ik ben al moe, omdat ik de dag daarvoor slecht had geslapen, omdat ik zenuwachtig was voor het gesprek en dan moet jij je gaap inhouden. De andere recruiter was alleen maar bezig met noteren van haar aantekeningen.

Wat kan je opgelucht zijn om een nee te horen

Achteraf ben ik blij dat ik niet dit traineeship ben ga volgen, want bij z’n bedrijf wil ik niet werken. Kijk, ik vind je recruiters vertegenwoordigen ook deels het bedrijf, niet alleen maar de medewerkers die in de praktijk met de cliënten werken. Ook heb ik wel eens het idee, als je online solliciteert en je leest al een e-mailadres wat gericht is aan de recruiters of de sollicitatiecommissie, dat zij alleen maar selecteren op de criteria wat in de vacature staat. Snel, snel, snel, snel je cv lezen en niet verder kijken of denken dan hun neus lang is. Tot hier en niet verder zeg maar en next. Tijd kost geld?!

Als jij solliciteert op een leuke vacature van je dromen, waarvan jij denkt “Ja deze vacature past bij mij, vind ik reuze interessant, leerzaam en hier wil ik bij horen en waarbij jij je als professional verder kan ontwikkelen’, reageer gewoon op de vacature. Wat maakt het uit dat jij hiervoor niet de juiste diploma hebt of de 40 jaar werkervaring, registraties, andere aanverwante certificaten of rijbewijs. Je kan aangeven wat jij zoal gedaan hebt, wat ongeveer overeenkomst met de criteria die gesteld worden.

Jij bent nog steeds even leuk

Maar ben je het nou niet geworden, wees niet getreurd. Je bent nog steeds die leuke persoon die je voor het gesprek of het versturen van de sollicitatiebrief was. Alleen je bent weer een ervaring en tips rijker. Neem dit mee in je sollicitatieproces of laat het gaan en denk even wat een kutbedrijf zijn jullie, want jullie weten niet wat jullie missen. Ik hoef niet eens meer bij julie te werken. Ik ben veel leuker als jullie allemaal. Dikke doei en weer back to reality.

Dit alles wat ik hier geschreven heb komt uit eigen ervaring. Wellicht heb jij hele andere ervaringen met recruiters, reacties van organisaties waarbij je solliciteert etc. en komen dus niet overeen of zijn herkenbaar voor jouw. Maar wat zijn jouw ervaringen dan wel. Ik hoor dit graag, heel graag.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2764.svg
Annemieke

Reacties

mei 8, 2019 bij 1:42 pm

Fijn artikel! Ik zit momenteel ook op sollicitatie en laatst kreeg ik dit voor. Eind vorig jaar ging ik op jobdag, gaf ik alle nodige papieren af en wachtte ik af (terwijl ik bleef uitkijken en solliciteren). Na een tijd, ik mail hen of er al zicht is op gesprekken en vertelden ze me dat het geheel uitliep. Het gebouw was een nieuwbouw en de werken duurden langer. Ok, kan gebeuren dacht ik. Begin vorige maand kreeg ik een nieuwe vacature van hen toegestuurd en heb ik onmiddellijk op de vacature ingegaan met de gehele voorgeschiedenis vanaf de jobdag er bij. Ik dacht, kan geen kwaad om dat even te vermelden. Weer kreeg ik geen antwoord en eveneens kreeg ik niemand aan de lij wanneer ik hen telefoneerde. Vorige week kreeg ik plots een antwoord op mijn sollicitatie en die luidt als volgt: ‘Bedankt voor je interesse in onze instelling, maar we hebben besloten dat we niemand zullen aanwerven voor deze functie. Mochten we ons bedenken, nemen we zeker contact met je op.’ Tjah.. dacht ik.. ook niet mooi..  Annemieke
  mei 9, 2019 bij 2:22 pm

  Hoi Evelyne,

  Dankje voor je reactie op mijn blogartikel
  Wat een rare gewoonwoording zeg.
  En dat laatste zeg, pff. Bij z’n bedrijf wil je toch niet werken.

  Groetjes AnnemiekeGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *