Museum

Gauguin & Laval op Martinique, Van Gogh Museum

Op dinsdag 2 oktober was de officiële perspreview van de tentoonstelling Gaugain & Laval in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Bij binnenkomst werd ik hartelijk verwelkomt. Er was een garderobe waar de genodigden hun jas op konden hangen en er kon iets lekkers gedronken en gegeten worden. Wat ik ook zo attent vond van het museum dat wij als pers een perskit kregen met de benodigde informatie over de tentoonstelling en een catalogus die is gepubliceerd naar aanleiding van de tentoonstelling. Hierin is een groot deel van de schilderijen, tekeningen en schetsen die zijn gemaakt op Martinique te vinden.

Tentoonstelling
Rozen en beeldje, 1889

Onderstaande informatie kreeg ik van het museum en beschrijf ik hieronder zodat het voor iedereen duidelijk is waar de tentoonstelling over gaat.

Het Van Gogh Museum presenteert dit najaar Gauguin & Laval op Martinique. Vanaf vrijdag 5 oktober 2018 t/m 13 januari 2019 wordt voor het eerst in de geschiedenis een tentoonstelling gewijd aan een belangrijke, maar tot op heden onderbelichte periode in de artistieke carriere van Paul Gauguin: de vier maanden dat hij in 1887 op het eiland Martinique doorbracht, samen met zijn kunstenaarsvriend Charles Laval. De twee kunstenaars gingen in deze Franse kolonie, gelegen in het Caribisch gebied, op zoek naar nieuwe inspiratie, weg van het -in hun ogen- te moderne en verdorven Parijs. De kleurrijke kunstwerken die ze op het eiland maakten, bleken doorslaggevend voor hun artistieke ontwikkeling. Een belangrijk deel van deze reeks werken wordt voor het eerst in de geschiedenis bijeengebracht in deze tentoonstelling. 

Werk van Jean-Francois Bocle

Het Van Gogh Museum heeft meerdere, cruciale werken van Gauguin & Laval uit hun tijd op Martinique in de collectie. De basis voor deze verzameling werd gelegd door Vincent van Gogh en zijn broer Theo. Al in 1887 bewonderden ze als een van de eersten Gauguins werk uit Martinique en verworven ze enkele stukken. Bij deze tentoonstelling presenteert Jean-François Boclé, hedendaagse kunstenaar uit Martinique en woonachtig in Parijs, een speciale installatie in het Van Gogh Museum. In Caribbean Hurricane reflecteert Boclé op de tentoonstelling en geeft hij een ander perspectief op Martinique. 

Tijdens de perspreview werd door directeur Axel Rüger en Conservator Schilderijen Maite van Dijk besproken waarom er gekozen is voor het Van Gogh Museum en de weg er naar toe om totstandkoming van de tentoonstelling. De kennis over Martinique is nog bescheiden. Aan de hand van 1 schilderij is uiteindelijk een tentoonstelling opgezet en daaruit is gebleken dat er nog nooit een tentoonstelling hierover heeft plaatsgevonden. Het museum is er dankbaar voor alle bruikbare stukken die ze mogen lenen. Want de stukken zijn nooit samen geweest, ja tot nu. Daarnaast is het museum nog steeds op zoek naar werk van Gauguin, omdat dit over de hele wereld verspreid is.

De mangobomen, 1887
Schetsen

Voor Gauguin is Martinique de eerste grote reis buiten Parijs. Daarnaast is dit ook doorslaggevend geweest voor zijn persoonlijke als kunstenaarsontwikkeling. De focus ligt bij de tentoonstelling op de Afrikaanse vrouw en het is een ware kijktentoonstelling. Ik vind het een mooie tentoonstelling. En het mooie hieraan vind ik dat je van dichtbij alles goed kan zien. Je ziet hoe een schilderij beschilderd is en een schets getekend. Tevens kan je brieven lezen die prachtig en sierlijk zijn zien, maar soms is het handschrift lastig te ontcijferen door de sierlijke letters. Houd je van kunst en wil je iets nieuws ontdekken. Bezoek dan deze tentoonstelling. Ik vond het een verademing en prachtig om te zien. Daarnaast wil ik het museum bedanken voor de uitnodiging en heel veel succes wensen met deze mooie tentoonstelling.

❤ Annemieke

 

Auteur

fashion-ladylovely@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Woontrends najaar 2018

oktober 8, 2018