Hoe gebruik je een mondkapje
Tips

Hoe gebruik je een mondkapje?

We moeten er nu echt aan geloven dat per 1 juni 2020 het verplicht is om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Als je dit niet doet riskeer je een boete en dit wil je ook niet! Misschien niet heel charmant z’n mondkapje, maar wel verstandig.  Het gaat erom wij geen professionele mondkapjes gaan dragen. Diverse bekenden winkelketens als Dirk, Deka Markt en Kruitvat verkopen ze al. Ook online kan je bij verschillende webshops mondkapjes kopen, maar er zijn ook Youtube filmpjes die uitleggen hoe je zelf een mondkapje kan maken.

Mijn keuze gaat uit naar de uitwasbare mondkapjes. Daarnaast wil ik ze eigenlijk ook zelf maken, wat ik beter vind voor het milieu, als elke keer het mondkapje weggooien na gebruik. Tel eens op hoe vaak jij bijv. naar een client gaat en terug naar kantoor, terwijl je de tram, bus of trein gebruikt op een dag? Hoeveel mondkapjes zijn dit in de week? Juist, ontzettend veel. Zelf heb ik wat professionele mondkapjes voor mijn werk, maar ook de uitwasbare en wegwerpmondkapjes. Voor mijn gevoel vind ik het wel zo fijn om de mondkapjes standaard in mijn tas te hebben.

Zelf mondkapjes maken

Als je nou zelf aan de slag gaat om mondkapjes te maken, zorg voor een goede stof als katoen of chiffon en prettige hoeden elastiek. Zorg voor een dubbel stof,/ meerder laagjes, want daar kan een filter in. Als filter kan je gebruiken een stukje keukenpapier, stofzuigerzak, tissue of koffiefilter. Na 2 a 3 uur vervang je de filter. Om het mondkapje prettig op je neus te hebben kan je binddraad toepassen. Het patroon haal je van internet en daarnaast is het belangrijk dat het zo min mogelijk lekkage heeft, want als je hoest kan dit ver komen. De zelfgemaakte mondkapjes was je op 60 graden en daarna is het strijken ook belangrijk om de bacterien uit de weg te ruimen.

Kapje op, Kapje af, Kapje op

Kapje op, kapje af. Het is het belangrijk een mondkapje op te houden en er ervan af te blijven. Iets drinken en eten in de trein of perron is er even niet bij. Het liefst moet je echt van je kapje afblijven, ook bij niezen en kriebel. De buitenkant zou besmet kunnen zijn en het is dus belangrijk om de richtlijnen te volgen op welke manier je een mondkapje gebruikt.

Maar op welke manier gebruik je een mondkapje?

  • Was voor het opzetten én na het afzetten van het (niet-medische) mondkapje je handen minimaal twintig seconden lang met water en zeep.
  • Raak bij het op- en afzetten alleen het elastiek aan!
  • Zorg dat je kin, mond en neus goed bedenkt zijn. Raak het mondkapje daarna niet meer aan.
  • Draag het (niet-medische) mondkapje maximaal drie uur per keer.
  • Bewaar de schone en gebruikte mondkapjes apart van elkaar. In een zakje of bakje.
  • Was het wasbare mondkapjes na ieder gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Is het mondkapje droog, strijk het daarna.
  • Was je handen nadat je het niet-medische mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
  • Gooi mondkapjes voor eenmalig gebruik weg bij het restafval. Doe dit via de elastiekjes. Niet het mondkapje zelf vasthouden.
  • Laat kinderen jonger dan drie jaar geen mondkapje dragen ivm verstikkingsgevaar.

Heb jij nog andere tips betreft de richtlijnen of ben iets vergeten. Laat mij dit even weten via een reactie.

Leuke tips om te doen nu tijdens de Coronacrisis

Heb jij al mondkapjes thuis of ben jij al zelf aan de slag gegaan met een patroon om zelf mondkapjes te maken?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2764.svg
Annemieke

Auteur

fashion-ladylovely@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wentelteefjes recept

mei 25, 2020