Blogtips / Column

Is bloggen niet meer hot?

De veranderingen van Bloggen, Instagram, Vloggen, YouTube. Oke, waar zal ik beginnen? Het begon voor mij ongeveer acht jaar geleden. We gaan acht jaar geleden terug in de tijd. Waar stond jij acht jaar geleden omtrent social media? Ik maakte kennis met bloggen, doordat ik in een modetijdschrift las waarin 3 meiden vertelden over hun eigen modeblog en dit wilde ik ook omdat ik ook erg van mode houd. Ik ging op onderzoek uit en kwam snel bij het gratis platform Blogger- Blogspot. Ik was een leek en eigenlijk nog qua bouwen van een website, maar ik vind dat ik wel ben vooruit gegaan in die afgelopen acht jaar. Ik plaatsen van alles. Ik schreef over wat voor leuks webshop in hun collecties hadden, over Supertrash en The Hills. Dit was toendertijd ontzettend populair. De foto’s waren niet al te scherp en de teksten konden ook wel beter en langer. Tja he, haha het was gewoon leuk. De meiden waardoor ik geïnspireerd raakte waren al geruime tijd bezig met hun blog. Ik ben ontzettend blij dat dit artikel in dat modeblad ben tegengekomen. Het groeien ging toen veel gemakkelijk als nu, maar ook hier ben ik op een gegeven moment van afgestapt. Waarom draait het leven om statistieken? Tel je dan pas mee? Ben je dan geloofwaardiger?

Bloggen was ongelofelijk hot

 

Bloggen was ongelofelijk hot en er waren zoveel bloggers. Ikzelf was een modeblogger en nog steeds eigenlijk, maar op een gegeven moment wilde ik meer, over andere onderwerpen schrijven dus ben ik dit gaan doen. In welk jaar en wanneer weet ik niet meer precies. Ik deed dit gewoon en ik blijf het leuk vinden ook al kost bloggen veel energie, planning, frustratie, tijd, noem maar op. Maar ik blijf het leuk vinden. Ook al post ik niet elke dag, maar ik post wel regelmatig, waardoor mijn blog blijft vernieuwen aan artikelen. Daarnaast heeft mij de overstap van Blogger naar WordPress ook veel tijd en energie gekost en nog steeds. Niet al mijn blogartikelen zijn naar mijn zin, omdat overstappen niet elk artikel mooi heeft weggezet. Handmatig moet ik nog steeds veel artikelen mooi maken. Dit doe ik geleidelijk en dit kost tijd, veel tijd om iets van 800 artikelen mooi te maken. Bloggen heeft mij veel gebracht. Er zijn deuren voor mij opengegaan waar ik normaal gesproken niet snel zou komen, leuke samenwerkingen maar ook minder leuke ervaringen. Terugkijkend vind ik het soms nog wel eens jammer dat ik niet naar alle events kon, maar ja soms lukt het niet altijd he. Bloggen zou ik niet kunnen misschien, want ik sta eigenlijk altijd in de blogstand. Er liggen nog vele onafgeschreven artikelen, maar die blijven daar liggen waar het ligt. Sommige passen niet eens meer bij deze tijd. Dat krijg je ervan als je vaak druk bent en niet altijd tijd heb om te bloggen, maar ik baal niet hoor, nee dat niet, want er zijn weer andere leuke artikelen voor in de plaats gekomen.

Wat ik aan het begin van de vorige alinea schreef was dat bloggen erg hot was. Bijna iedereen deed dit. Toen kwam er een combi van bloggen en delen op Bloglovin, Facebook kwam er ook bij en toen zagen we Youtube en Pinterest in beeld. Er waren toendertijd ook nog andere platforms en ik concentreer mij even op de modebloggers. Wie ken nog Lookbook, Polyvore, Fashiolista en Stylight. Wellicht is / was er nog meer, maar ook ik deed hier aan mee. En ik heb nog steeds een account bij hun. Maar haast niet meer actief. Opeens kwam daar het platform Instagram. Instagram, Instagram en Instagram. Instagram is snel, heel snel nog sneller als al die andere platforms. Nog onmenselijker en nepper als al die andere platforms? Toch?

Ben jij echt of nep?

 

Via anderen social media met name Instagram vind ik is het – wellicht de afgelopen 2 jaar- gemakkelijker om naamsbekendheid te genereren. Snel op korte termijn veel geld verdienen, wat overigens natuurlijk heerlijk is om geen geldzorgen te hebben. Je hebt een snellere interactie met de wereld, nou wereld, toch wel online wereld en niet de echt wereld. Er komen steeds meer signalen dat Instagram verzadigd raakt en dat het voor nieuwe en kleine accounts bijna onmogelijk wordt om gevonden te worden. Sinds Instagram gebruik maakt van het fijne en eerlijke -eigenlijk oneerlijke- algoritme. Je moet heel goed weten hoe je Instagram inzet en hoe jij je wil onderscheiden, want anders is het daaaag. Ook schijnt het zo dat YouTube gebruikt maakt van algoritmes. Hoe gezellig is dat? Ik kan mij voorstellen als jij leeft van deze twee social media kanalen dat dit ontzettend veel stress oplevert, ook moet je je naam hoog houden, want je bent immers een voorbeeld, een idol of influencer. Inluencer, tegenwoordig is iedereen een influencer of noemt zich zo. Per persoon is het verschillend wat je beter ligt en leuker vind. Ik weet van mezelf dat ik het leuker vind op te lezen en te schrijven. En als ik op zoek ben naar informatie over een bepaald beautyproduct, een citytrip of leuke hotspot kom ik sneller uit op een blog/ website.

Daarnaast vermoed ik dat beetje bij beetje een verschuiving in social medialand gaat plaatsvinden. Ik lees reacties van collega bloggers en steeds vaker passeert dit, dat we weer echtheid willen. Geen nepzooi of gefilterde shit om het leven maar perfect te laten zijn, terwijl dit echt niet de werkelijkheid is. Hoeveel mensen wonen er op deze wereld? Juist ja, zoveel en niet iedereen heeft dat leven wat er wordt voorgeschoteld op bijvoorbeeld Instagram. Een handjevol leeft dit leven en verder niemand. Wees gewoon eens tevreden en bewust met wat je hebt. Altijd maar dat meer en meer. Ook heeft het effect op moeder aarde, die wij met z’n alle naar de klote helpen. Heb jij nou echt die nieuwe schoenen nodig, dure tas en perfecte reis nodig om mooie content te maken? Vliegtuigen dragen immers enorm bij aan de luchtvervuiling en jij ook met elke keer je gereis. Gaaf hoor dat gereis dat ben ik met je eens, dat zou ik ook willen, maar het zou toch minder kunnen? Kijk een rondom de plek waar je woont, ook mooi om gave content te maken.

Bloggen anno 2019 gewoon doen

 

Nu zal je vast denken dat een blog starten in 2019 niet haalbaar is, geen nut heeft, verspilling van de tijd en noem maar op qua negatieve shit. Ik zeg gewoon doen hoor. Doe het, doe wat je hart je ingeeft. Volg je passie. En weet je waarom je een blog ook nu gewoon moet starten als je dit graag wil. Tijdens het bloggen hoe je je niet druk te maken om een algoritme, filters, het perfecte leven. Wel is het handig om regelmatig te bloggen en gebruik te maken van een goede SEO plugin. Op deze manier score je beter in Google en kunnen je artikelen jarenlang relevant zijn. Immers blijven je blogartikelen voor altijd online staan. Hierdoor zijn ze te vinden, te lezen en krijg je waar voor al je inspanning. Want ze blijven! Terwijl je foto op een ander social media kanaal bijvoorbeeld Instagram na een dag alweer oud nieuws is.

Daarnaast ben ik blij dat ik mij niet heb ik mij niet laten meeslepen met de hele media hype om deel te nemen aan alle online platforms. Ik had daar helemaal geen zin in, en ik ben gesteld op mijn privacy. Foto’s van mij zie je zelde. Nee, ik schrijf liever en ben buiten beeld. Mensen die mijn blog al jaren kennen weten niet beter. En dat is prima. Mijn blog is mijn eigen plek. Een plek waar ik echt zelf de content bepaald en van mij is. Een plek zonder algoritmes en mensen die onbewust- doelbewust jou content niet laten zien, omdat je schijnbaar niet populair genoeg bent, een plek waar het niet draait om snel geld te verdienen, snelle info en doorswipen. Maar een plek wat echt is en wie ik ben en waar ik voor sta. Ik bepaal en niet een ander. Hoe heerlijk is dat, maar ik, ik blijf voorlopig nog bloggen, want ik kan mijn creativiteit en inspiratie erin kwijt en ik kan blijven schrijven, wat ik ontzettend prettig, fijn, ontspannen vind om te doen.  Lees jij dan ook weer gezellig mee?

 

❤ Annemieke

Auteur

fashion-ladylovely@hotmail.com

Reacties

februari 5, 2019 bij 4:09 pm

Ben het helemaal met je eens! Gewoon doen en doe wat je hart je ingeeft.februari 5, 2019 bij 6:30 pm

Ik kende je blog nog niet, maar ben blij dat ik deze nu toch wel ontdekt hebt. Inderdaad je moet doen wat je hart je ingeeft, voor mij blijft bloggen hot. Ik kan mijn verhaal kwijt, me gedachten verzetten en geniet van de interactie met mijn lezers. Ik ben ook en zeer veelzijdige blogger, blog wat me hart me ingeeft en waar ik behoefte aan heb om te delen.

Ik heb op dit moment geen eigen blog website, maar blog via een online schrijversplatform. En dat bevalt me prima.

Succes, en gewoon blijven bloggen!    Annemieke
    februari 7, 2019 bij 10:30 am

    Hoi Sabrina

    Ontzettend leuk om te horen dat je blij bent dat je mijn blog hebt ontdekt. Jij ook heel veel succes met bloggen, schrijven en alles wat er bij komt kijken, want het blijft leuk! xfebruari 6, 2019 bij 12:36 am

Bloggen leeft nog steeds. Mooi geschreven. Ik blog zelf al 16 jaar. Het blijft leuk.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *