Travel tips

Waarom alleen reizen leuk is

november 23, 2015

Waarom alleen reizen leuk is

Deze blogpost staat al een hele tijd in mijn concepten om geplaatst te worden op mijn blog. Door de drukte van mijn studie, blijven er vele artikelen staan. Vaak onafgewerkt. In deze blogpost deel ik mijn ervaring van het alleen reizen. Zowel de reis als op de bestemming zelf en waarom ik voor een soloreis gekozen hebt. Alleen reizen staat al geruime tijd op mij lijst. Ik bedoel niet even naar een andere stad verderop, maar gewoon het land door naar een plek waar ik nog niet ben geweest of die ik opnieuw wil bezoeken.


Als je voor het eerst alleen wil reizen en je vind dit erg spannend, raad ik je eerst aan een weekend weg te gaan. Bijvoorbeeld in Nederland of net over de grens Belgie of Duitsland. Een weekend of een nachtje een stad bezoeken is ook al een soloreis.


Ik ben ook begonnen met een citytrip, omdat ik de behoefte heb steden te zien. Wat hebben de steden te bieden, wat ik er voor leuks. Ik wil mijn kennis verbreden, veel van andere landen en steden zien. Dat is wat ik wil. Mijn horizon verbreden en dit delen op mijn blog. Voor jullie maar ook voor mijzelf, zodat ik over een aantal jaar mijn verhalen nog kan nalezen.

Toen ik vertelde aan mensen in mijn omgeving dat ik naar Maastricht ging. Kreeg ik te horen leuk, met wie ga je? Vaak denken mensen dat je altijd maar met iemand ergens heen moet gaan,want alleen is zo eenzaam en maar alleen. Nou ik vind van niet. Ik vind het gedurfd, je bent echt op jezelf aangewezen. Een reis uitzoeken, niet te ver, wel of niet in Nederland. Om te beginnen voor het alleen reizen heb ik toch maar voor een stad in Nederland gekozen. Het is dichtbij mocht er iets gebeuren. Aan de ene kant is het onzekerheid, omdat ik niet wist wat er komen gaat. Daarom hield het mij tegen om alleen te gaan, aan de andere kant ben ik niet op mijn bekkie gevallen. Ik reis vaak alleen door Nederland, het is vertrouwd en makkelijk. Ik weet tenslotte hoe het werkt en ik spreek de taal.
Mijn talenknobbel is ook niet denderend daarom had ik ooit bij Action boekjes Engels-Nederlands, Spaans, Frans etc gekocht. Heel erg handig! Na veel zoekwerk heb ik toch besloten om naar Maastricht te gaan. Deze stad had ik enkele jaren geleden bezocht samen met een goede vriendin, maar toen waren wij er alleen maar om te shoppen. Nu wilde ik eigen ook de mooie plekjes en gebouwen in de stad zelf zien.

Maar waarom reis je in godsnaam alleen Annemieke?

Nou dat ga ik jullie nu vertellen. De meeste van mijn vrienden zijn eind 20 ( ik zelf ook ) hebben een baan en zijn geen student meer. Ik als student heb een bijbaan en moet mij aan de schoolvakanties houden. Mijn vrienden plannen hun vakantie buiten de schoolvakanties om. Dit scheelt geld of ze hebben een partner, zijn getrouwd of hebben een kindje. Ik dus niet getrouwd, geen kind of partner ( aaa wat zielig, nou nee hoor)
Ik heb jammer genoeg geen partner, waardoor ik soms dan in dit geval op mijzelf aangewezen bent. Want ja ik wil ook wel eens ergens naar toe, zonder het gezin. Ik vind dat dit mij niet moet tegenhouden om thuis te blijven, maar op pad te gaan en de wereld verkennen. Ik heb andere verantwoordelijkheden. Mijn vrienden die wel student zijn, hebben niet veel geld of gaan wel met familie. Dus bij elkaar opgeteld omdat ik er even tussen uit wil, ben ik dus alleen gegaan. Misschien denk je wel? Heb je geen familie ofzo? Jawel, maar mijn zus zat midden in een verhuizing en mijn ouders hadden hun vakantie na de zomervakantie gepland, in mijn eerste schoolweek en hier wilde ik niets van missen. Uiteindelijk had ik een fijn lesrooster en ben ik uiteindelijk naar hun in Friesland afgereisd.

In het stukje hieronder lees je een deel hoe het alleen reizen in Maastricht is bevallen.

Het enige wat ik spannend vond was de reis. Ik ging met de trein vanuit Haarlem naar Maastricht. Gelukkig was mijn studenten OV geldig, dus kon ik dat hele stuk gratis reizen. Hoewel gratis? Aan het eind van mijn studie staat een reisschuld. Wat ik spannend nou eigenlijk minder leuk vond, aan de reis. Ik heb een koffer en een handtas. De plekken in de trein zijn niet groot.
Als het druk is moet je je bagage zo neerzetten dat niemand er last van heeft. Uitgerekend laat er nou iemand halverwege de reis toch naast je komen zitten, ziet dat er haast geen plek op de plek naast mij is en daar toch moet zitten. Dan kan ik diegene wel een iets aandoen. Je ziet immers dat het onmogelijk is om naast mij te zitten. Wat ik ook een nadeel vind aan het alleen reizen!

Nadeel van alleen reizen


Het naar de wc gaan. In een trein is dit niet heel fris. Daarom raad ik je aan om bijna tot niets te drinken, Misschien hele kleine slokjes, zodat je toch vocht naar binnen krijgt omdat je lichaam dit nodig heeft. Heb je een overstap, probeer ik die tijd een wc op station te bezoeken. Deze vind ik iets schoner als in een trein. Toen ik eenmaal in Maastricht liep voelde ik mij vrij. Heerlijk even geen bekenden of verplichtingen van het dagelijkse leven. Ik kon gaan en staan waar ik wilde. Ik kon doen wat ik wilde. Winkel in en daar uren in rondstruinen. Dit kon allemaal. Ik liep twee stadsroutes, zodat ik kennismaakte met het centrum van Maastricht. Een keuze maken voor een restaurant vond ik wel lastig. Bij het stadhuis zijn vele restaurants te vinden en ik wilde een pizza eten. Pizza’s vind ik heerlijk maar de uitstraling van een restaurant en of er veel mensen zitten vind ik ook belangrijk. Hieraan kan ik vaak oordelen of het restaurant goed bevalt. In het restaurant zat ik alleen aan een tafeltje, om mij heen mensen in gezelschap. Toen wist ik even niet wat ik moest doen. Ik pakte mijn fototoestel erbij en bekeek mijn foto’s. Zodat ik het momentje dat ik mij alleen voelde even kon laten zakken. Een ander nadeel van soloreizen is dat je je stem niet vaak hoort. Gegeven moment ben je geneigd om even tegen jezelf te praten, zodat je toch even je stem hoort. Ja en ook ik deed dit even. Voor de rest hoorde ik mijn stem bij het gedag zeggen of als ik iets wilde bestellen of kocht.

Waarom alleen reizen leuk is

 • Soloreizen is spannend: Je bent echt op jezelf aangewezen. Je moet bewuster op je veiligheid en spullen letten.
 • Je kunt je tijd invullen zoals jij zelf wilt: Uitslapen dan ga je lekker uitslapen, een musea bezoeken dan doe je dat. Jij bepaalt, jij hoeft tenslotte met niemand rekening te houden.
 • Je leert jezelf kennen: Je komt in situaties terecht die jij nu zelf moet oplossen of moet ondergaan. Bijvoorbeeld alleen in een restaurant eten. Hoe ga je hiermee om?
 • Je wordt krachtiger en zelfstandiger: Je kan de hele wereld aan.
 • Je komt in contact met andere mensen die je niet kent: Als je samen bent, ben je geneigd om alleen met elkaar te praten. Als je alleen bent, is er sneller contact met een ander. Je leert nieuwe mensen kennen.

Solo reistips

 • Als vrouw alleen. In sommige landen vinden ze het vreemd dat een vrouw alleen op pad is. Doe een ring om je ringvinger zodat men denkt dat je getrouwd bent.
 • Gedraag je niet als een toerist maar als een local.
 • Leg goed op je spullen. Als je alleen bent, ben je erg kwetsbaar.
 • Draai je deur goed op slot en je koffer ook als jij je kamer verlaat.
 • Waardevolle spullen in een kluis of in je koffer op slot.
 • Plan of zoek van tevoren uit wat je wil bezoeken. Dit scheelt een hoop tijd.
 • Blijf niet te lang in bed liggen, zo gaat de tijd snel om en heb je weinig gezien.
 • Bezoek de eerste dagen zoveel mogelijk bezienswaardigheden. Je hebt thuis iets te vertellen, zelf ook iets geleerd en je houdt de andere dagen genoeg tijd over om te relaxen.
 • Eet fastfood of koop iets in een supermarkt. Lekker goedkoop, lekker en op vakantie hoef je niet altijd maar te zondigen. Dat doen we immers weer als wij thuis zijn.
 • Houdt goed contact met je thuisfront.
 • Vertrouw altijd op je eigen gevoel.
 • Spreek van tevoren een budget af. Dit wil ik meenemen en uitgeven. Houd je hieraan.
 • Check dubbel check de accommodatiegegevens.
 • En vooral geniet en maak plezier, van je vrijheid als soloreiziger.

Het fijnste aan het alleen reizen is dat ik niets hoefde te doen, of iets moest doen wat ik eigenlijk niet wilde doen, wat de ander graag wilt doen. Je kan natuurlijk afspraken maken, wat wil je doen of een dagje voor jezelf plannen. Alleen reizen is mij aardig bevallen. Er valt tenslotte veel van de wereld te zien om te zitten wachten tot iemand met wie je zelf überhaupt op reis wilt dezelfde reis wil maken  

Heb jij tips of ben jij zelf ook eens alleen op vakantie geweest. Ik hoor graag je verhaal  .

Meer weten over Maastricht. Lees welke hotspots er zijn en in welk hotel ik heb geslapen

Volg jij mij via Facebook Instagram en Pinterest

♥ Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *