Column

Weg met het perfecte online plaatje

september 4, 2017
Bron: Google afbeeldingen

De titel zegt het al want tegenwoordig draait alles om perfectie. Zijn jullie dit ook zat? Of dat je er moe van wordt? Meerdere foto’s maken om het ‘perfecte’ plaatje te posten. Om te laten zien hoe glamoureus je leven is. Te zoeken naar de juiste filter, nog een photoshop er tegenaan en hupseke perfect om te plaatsen en nu maar hopen op likes en more followers! Herkenbaar?

Onze verslaving aan social media heeft grote invloed op ons dagelijks leven. We hebben zelf in handen wat we aan de buiten wereld laten zien en wat we vooral niet willen laten zien. Zo proberen we een perfect beeld van onszelf te laten zien en weten wij al te goed dat dit beeld niet klopt. Onze verslaving aan social media levert hierdoor een flinke druk op. Er wordt een beeld gecreëerd van onszelf in plaats van jezelf te zijn.
Het valt mij al geruime tijd op, ik vermoed meer als een jaar geleden dat social media en met name op Instagram alles om perfectie draait. Perfect lichaam, perfecte ronde kont, perfect gebruind lichaam, perfecte belichting, perfect gerecht, perfect, perfect en nog eens perfect. Jaloersmakende foto’s. Foto’s en personen om jaloers op te worden of het al zijn. Mensen die op zoek zijn naar hun eigen identiteit, onzeker zijn of slecht in hun vel zitten, wie ben ik en wat en hoe wil ik worden. Als je nog op zoek bent naar jezelf raad ik je eigenlijk aan om geen Instagram te bezoeken of überhaupt een account aan te maken. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen kan een enorme deuk oplopen en dat wil je toch juist voor komen? Je hebt het idee dat je van alles mist waardoor je bij jezelf gaat afvragen hoor ik er wel bij?

Blij van mooie perfecte plaatsjes

Op Instagram vind je bijna enkel mooie plaatjes. Natuurlijk wil iedereen mooie plaatjes posten dan lelijke shit. We worden vrolijk van mooie plaatjes, ik ook hoor. Het is trouwens Instagram maar, want achter al dit moois kan ook een hoop narigheid zitten. Onzekerheid, verdriet, depressie noem maar op. As je door diverse Instagram account of bij verkenner scrolt valt het mij altijd op dat er 1 bepaalde look/uiterlijk vaak overheerst. Perfectie stijl lang haar, meestal donker, glad rimpelloos gezicht, matte en volle lippen, veel oogmake-up, volle borsten, heupen en kont. De look-a-likes-of-the-K familie. Zelf heb ik niks tegen deze beroemde familie. Ik vind ze zelfs cool en leuk. Maar houd op om hun na te doen of ben jij echt zo? Ik raad iedereen altijd aan lekker zichzelf te blijven, maar wees wel echt eerlijk, respectvol en wat een ander van je denkt, Fack that.
Misschien dat jou dit ook op valt of juist niet, of dat je iets anders op valt, dan wil ik dit graag van je weten. Wij zijn inmiddels zo gewend geraakt aan het bewerken van beelden dat we niet beter weten dat die persoon er ook daadwerkelijk zo uit ziet. Overigs lijken we op een keerpunt te zijn beland dat filters en fotobewerking minder belangrijk wordt en hierover in het openbaar over wordt gepraat. Omdat men het zat is om constant bloot te worden gesteld aan perfectie. Op Instagram zijn er al een aantal bloggers die accounts hebben aangemaakt waarin zij hun verwijderde foto’s laten zien zonder filter of perfecte geposeerd.

Instagram ben ik als ondersteuning voor mijn blog gestart en niet om mijn leven, prive vast te leggen en te delen met de hele wereld. Deze vorm van social media heb ik nu meer als een jaar. Een jaar pas en eigenlijk word ik er gefrustreerd van. Ik merk dat ook ik op ga en mijzelf aan het verliezen ben door de enorme druk om elke dag iets te plaatsen om meer volgers en likes te krijgen.
” Je word er gefrustreerd van waarom stop je er dan niet gewoon mee, hoor ik je denken.” Daarbij begrijp ik geen hol van Instagram . Mijn volgersaantal verschilt per week. omdat ik van de week op 125 volgers stond en binnen twee dagen 115. Daarnaast helpt het aantal volgers ook niet. What the hell? Hoe kom jij aan zoveel volgers? Er zijn eerlijke mensen die deze volgers op een eerlijke manier verkregen hebben, omdat zij door andere gevolgd worden. Maar er zijn ook oneerlijke mensen die hun volgers kopen. Het verbaasd mij gewoon dat mensen die doen. Volgers kopen. Bij mij gaat het dan ratelen, waar komen deze volgers vandaan? Zijn dit nepaccounts van niet bestaande mensen? Want als je iemand wil volgen moet jezelf als eigenaar op de volgen knop drukken, merkwaardig allemaal. Tevens heb ik genoeg e-mails gekregen dat mijn account meer volgers verdient. Hier ben ik eigenlijk toch wel mee eens, maar ik ga geen volgers kopen! Daarnaastvertrouw ik dit soort shit niet. Rot op met je volgers kopen en oneerlijkheid. Dan maar minder volgers en eerlijk zijn.
Anyway, daarom ben ik op zoek gegaan wat het best bij mijn Instagram account past. Ik ga terug naar de basis, de reden waarom ik ooit mijn blog ben gestart. Mijn liefde voor Mode. Mode inspiratie met de wereld delen, outfits en how to wear plaatjes en misschien hooguit iets anders.

Daarbij is deze wereld toch wel stiekem leuk.Om aan deel te nemen, mensen te volgen, te bekijken . Maar als je even in een dip zit, zou ik je aanraden mooie vakantie, natuur of gerechtenfoto’s te bekijken en geen perfectie plaatjes van mensen. Daarnaast zou de imperfecte echte leven, waarin de authentieke persoonlijkheid naar voren komt en het realiseren dat het geen probleem is dat je niet perfect bent, digitaal meer geaccepteerd en ingeburgerd moeten worden. Dit zou de enorme social media druk en verslaving van de ketel doen halen.

Wat vind jij van deze ontwikkeling binnen het social media leven?

 

❤ Annemieke

 

Only registered users can comment.

  1. Instagram is alles behalve een weerspiegeling van het echte leven, helaas. En die volgers kopen? Ik snap er níéts van! En dan te denken dat bedrijven vaak enkel naar de cijfertjes kijken en in de val trappen… Ik zou nooit volgers kopen. Doe mij maar authenticiteit. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *